Prípad otravy?

Ide o akútny prípad, pacientka vo veku okolo päťdesiat rokov.

Stav:
V ten konkrétny deň bola tesne po prekonaní akútnej choroby, niečo s prieduškami, ale bola už takmer zdravá. Vybavovala veľa vecí a bez väčších problémov to zvládala. Bola u mňa na návšteve a vyzerala úplne v poriadku, nič jej nebolo. V ten deň jedla na obed bravčové mäso a u mňa kúsok griláže. Keď sa potom napila vody, asi po hodine dostala hnačku. Keď odchádzala, bola v psychickej pohode a ešte pred odchodom sa napila vody.

Večer mi volal jej manžel, že jej je strašne zle, bolí ju hlava, má zimnicu a neviem čo ešte. Vraj mám vyhodiť tú griláž, lebo že to má asi z toho, zrejme vraj bola pokazená. Spýtal som sa, či jej môžem nejako pomôcť, že jej nájdem homeopatický liek, ale nechcela, zobrala si živočíšne uhlie, vraj sa vyspí a snáď jej to prejde.

Na druhý deň večer mi telefonovala, že celý deň ležala, je jej stále rovnako zle, tak som sa opäť ponúkol nájsť nejaký liek. Jej príbeh bol nasledovný:

Keď odo mňa odišla, zase po nejakom čase dostala hnačku, povedala, že to vyzeralo akoby jej to urobila tá voda, ktorú vypila. Potom bola ešte na nákupoch, ale začala byť strašne unavená, bolo jej zle od žalúdka, takže rýchlo išla domov. Bola jej strašná zima, tak si napustila horúcu vaňu, vraj „skoro až vriacu vodu“ a tam jej bolo dobre. Keď ale vyšla z vane, bolo jej zase zle a dostala zimnicu. Potom to už s ňou išlo rýchlo dole vodou, povedala, že mala pocit, že ide zomrieť. Celkovo som zhromažil tieto podstatné príznaky:

- hnačka, keď sa napije vody
- veľká slabosť, nevládze stáť na nohách
- zimnica
- horúci kúpeľ zlepš.
- silná bolesť hlavy (čelo), pomáha jej, keď si ju obviaže (dala si na hlavu čelenku); pýtal som sa, či jej pomáha tlak alebo teplo a povedala, že teplo;
- vadí jej svetlo, chce byť v tme
- suchý kašeľ
- keď zakašle, bolesť hlavy sa prudko zhorší
- bolesť za očami
- bolesť všetkých kĺbov, ako reumatická
- neuralgické bolesti ľavej strany tváre, prechádzajú cez sánku, líce až do ucha
- v noci halucinácie, rozpráva z cesty
- v noci má pocit, že má dve telá, ľavé a pravé a snaží sa ich dať dokopy
- celý deň žiadna chuť na jedlo
- pach jedla jej robí veľmi zle
- hustý výtok z nosa

Repertorizácia:
Zrepertorizoval som si prípad a použil som tieto rubriky (v hranatých zátvorkách sú váhy, ktoré som priradil symptómom):

Generálie, slabosť (vyčerpanie) [20]
Generálie, chlad (vo všeobecnosti) zhorš. [20]
Generálie, svetlo zhorš. [10]
Generálie, jedlo, pach zhorš. [20]
Generálie, kúpanie, horúci kúpeľ zlepš. [10]
Hlava, bolesť (vo všeobecnosti) [10]
Hlava, bolesť, kašeľ, pri [10]
Hlava, bolesť, zabalenie (obviazanie) hlavy zlepš. [10]
Hlava, bolesť čelo, oči, za [10]
Kašeľ, suchý (vo všeobecnosti) [5]
Konečník, hnačka, pitie vody, z [30]
Končatiny, slabosť, dolné končatiny [20]
Myseľ, preludy, telo, že je rozdelené [10]
Nos, výtok, hustý [10]
Tvár, bolesť (vo všeobecnosti) [10]
Tvár, bolesť, ľavá strana [10]
Žalúdok, bez chuti do jedla (apetítu) [10]


Výsledok po repertorizácii (prvých 10):

Ars - 545
Nux-v - 475
Phos - 445
Sil - 440
Sep - 410
Nat-m - 395
Sulph - 385
Calc - 385
Rhus-t - 380
Thuj – 340

Z tohoto zoznamu ma uspokojili len dva lieky Arsenicum Album a Nux Vomica, ostatné nemali kľúčový príznak - hnačku po napití sa vody. (Sulphur ho mal, ale len jednotkový a celkovo vôbec nesedel) Po preštudovaní obrazov oboch liekov z rôznych zdrojov som bol dosť na pochybách, ale rozhodol som sa podať Arsenicum Album 30 CH, hlavne kvôli prudkému začiatku stavu (Boger) a silnej zimnici (Kent, Vithoulkas). Rubriku „Zimnica“ som pri repertorizácii vôbec nepoužil, pretože som o nej nič viac nevedel a vo všeobecnosti to má príliš veľa liekov. Pre Nux síce hovoril žalúdok ako oblasť pôsobenia (Boger), prudký nástup a niektoré iné príznaky, ale nakoniec ma aj tak nepresvedčil. (hoci som naň myslel ako prvý, keď som počul príznaky, ktoré vyzerali ako príznaky otravy)


Priebeh:
Tak som ju asi hodinu po telefonáte navštívil a podal jej jednu dávku (tri guličky) Arsenicum Album 30 CH.
Asi za 5 minút po užití sa jej začalo grgať a hovorila, že cíti mravčenie v žalúdku. Povedala, že je rada, že sa to konečne rozhýbalo, lebo žalúdok jej vraj „zastal“ (to mi do telefónu nepovedala) a teraz sa konečne rozhýbal a niečo sa deje. Keď som asi po polhodine odchádzal, menej ju boleli oči a „vyčistila“ sa jej hlava, tak som odišiel celkom spokojný a dúfal, že to tak bude ďalej pokračovať. Na druhý deň doobeda, keď som s ňou telefonoval, už bola na nohách, varila obed a chystala sa von na prechádzku. Z príznakov zostal tuším už len ten suchý kašeľ, vrátila sa aj chuť do jedla. Nebola ešte na 100% zdravá, stále cítila trochu slabosť, ale z najhoršieho bola vonku.

Záver:
Neviem, z čoho mohol tento stav vzniknúť, ale veľmi pochybujem, že to bolo z tej griláže.
Nemohlo to byť ani z vody, pretože doma používam špeciálny filter, ktorý produkuje vodu špičkovej kvality.
Vyzeralo to síce na otravu, ale mohol to byť aj nejaký vírus (bola v ten deň aj u lekárky) a keďže bola po chorobe, bola ešte oslabená a mohla niečo „chytiť“. Účinok lieku bol rýchly a presvedčivý, predsa len mi ale vŕta v hlave, či by to isté neurobil aj Nux.

Peter Bezemek
11.1.2004

Homeopatia je systém liečby založený na princípe zákona podobnosti, používania liekov, ktorých účinok bol otestovaný na zdravých ľuďoch a podávania jediného lieku v jednom čase.
Pokiaľ sa chcete liečiť homeopaticky, navštívte našu stránku www.homeopath.eu